Doppio taglio del nastro per Expomego 2016

Taglio del nastro doppio per Expomego 2016: oltre a quello tricolore dell'Italia, anche quello della Slovenia. A tagliarlo, insieme al Presidente di Udine Gorizia Fiere Luisa De Marco è stato Il Prefetto di Gorizia Isabella Alberti. Numerose le autorità intervenute questa sera in Fiera a Gorizia per l'inaugurazione della Campionaria. Hanno infatti preso la parola Zoran Simčič, Presidente della Camera Regionale dell'Imprenditoria Artigiana di Nova Gorica, Branko Meh, Presidente della Camera Nazionale Slovena dell’Imprenditoria Artigiana, Gianluca Madriz, Presidente della Camera di Commercio di Gorizia, il Presidente della Provincia di Gorizia Enrico Gherghetta, Ettore Romoli Sindaco di Gorizia, Matej Arčon, Sindaco di Nova Gorica, Milan Turk, Sindaco di Šempeter- Vrtojba.

Appuntamento fino a domenica 28 febbraio con 150 espositori dall'Italia e dalla Slovenia.

  • Creato il .
  • Ultimo aggiornamento il .

Tutte le declinazioni del Refosco

Una quarantina di espositori suddivisi tra Palazzo Manzioli e la Casa del Podestà. Oltre 120 tipologie di vino. Refuscus Mundi ha richiamato un folto pubblico venerdì 5 febbraio 2016 a Isola d'Istria. In omaggio a lui, Rex Fuscus, il Re Nero, ovvero il Refosco. A Refuscus Mundi ce n'era per tutti i gusti, Refosco dal peduncolo rosso, Refosco di Faedis, Refosco grosso del Carso (Terrano), in tutte le declinazioni possibili, rosso, rosato, fermo, spumantizzato (Charmat e Metodo Classico), liquoroso, giovane, evoluto, in purezza, in blend... insomma, una sorpresa dietro l'altra.
Sapendo di non riuscire a degustare tutti i vini presenti in un pomeriggio, ho lasciato che fosse l'stinto a guidarmi tra i diversi banchi d'assaggio e così, con reverenza, sono entrata alla corte del Rex Fuscus. Dopo aver assistito a un dégorgement in diretta, non potevo farmi mancare delle bollicine declinate al rosato, tra le quali un interessante Metodo Classico 2012 dell'azienda Veralda, elegante e di carattere.


Diversi i Terrano proposti anche dalla vendemmia 2015, i più delle prove di botte, non ancora in commercio... giovani cavalli di razza che devono ancora essere domati. Se ne riparlerà tra qualche anno.
Dalla vendemmia 2013 a ritroso fino alla 2008, il Refosco ci ha raccontato di sé, di come il tempo e il legno lo abbiano fatto crescere ed evolvere senza scalfirne minimamente la regale personalità, ancora giovane e scalpitante.

credit ph: Giancarlo Vidalicredit ph: Giancarlo Vidali
Numerosi i blend proposti ai banchi d'assaggio: Cabernet Sauvignon, Merlot con  una percentuale più bassa di Refosco o Terrano, hanno offerto dei prodotti apprezzabili da un mercato più vasto, sempre all'insegna della qualità e senza rinunciare al carattere, all'eleganza, alla struttura.
Il giovane Tadej Štoka e il suo CARSUS 2009, Matic Rodica con il Refosco Riserva 2011 e il TRUSKE 2008, Matej e Bruno Zaro con il Grand Morer 2012 e Refosco 2011: per alcuni una conferma, altri una piacevole scoperta, da seguire nel tempo.

Un po' delusa dal Refosco 2013 di Montemoro per il quale mi ero fatta condizionare dalle recensioni e mi ero creata delle aspettative, cosa sempre inopportuna; ma anche la vendemmia 2009 non mi ha entusiamata particolarmente, forse gli avrebbe giovato la decantazione.
Tra un assaggio e l'altro mi sono deliziata con proposte gastronomiche locali, Branzino crudo di Pirano, baccalà mantecato, prosciutto crudo d'Istria, ciccioli al Refosco fatti con il riso, pane con le noci, pere cotte sottovuoto, servite con gelato alla vaniglia e riduzione di Refosco. Un pomeriggio davvero regale organizzato da Vinadria.   Grazie per le foto a Giancarlo Vidali.

  • Creato il .
  • Ultimo aggiornamento il .

Carnival 2016 Briščiki - Borgo Grotta Gigante‎

Carnival Briščiki - Borgo Grotta Gigante‎ CARNIVAL2016 ✪ Multistage  LIVE STAGE + PARTY TENT 2 šotora - dve fešti v eni ! CARNIVAL BUS brezplačni avtobusni prevozi iz Trsta, Doline, Bazovice in Devina

  • Creato il .
  • Ultimo aggiornamento il .

Tiramisu & Delishoes

Je res naša najljubša sladica? Tiramisù. Kaj je še naša velika strast? Čevlji! V Milanu, v ulici Formentini 2, so odprli Tiramisù Delishoes (Opomba…bodite pozorni na izgovor v agleškem jeziku..). To je prva restavracija v Italiji posvečena sladici. Nastala je po vzoru Espai Sucre iz Barcelone – prva restavracija na svetu, ki je v celoti posvečena sladici.

Restavracija Tiramisù Delishoes je odprta od 12. do 22. ure, kjer lahko izberete med  klasično različico tiramisù-ja ali pa si sami sestavite svoj tiramisù po osebnem okusu. Izbirate lahko med različnimi kremami (mascarpone, peno ali med različnimi okusi sladoledov- kokosov, marelični, lešnikov), različnimi piškoti (klasičen, s sezamom ali zelenim čajem)  ter 5 prelivi (kavnim, vermutovim, grenivkinim, žganjevim in pasijonkinim). Seveda to še ni vse! Za popoln zaključek sladice lahko izbirate še med peno iz karamele, limoncela ali kavno granito. Zadnji detalji pa so, fava tonka, suhe maline ali sladkorna pena. In tako imate na krožniku svoj, lasten tiramisù sestavljen po vaših željah. Glavni slaščičar se imenuje Arcangelo.

Kuharski mojster Kevin Eyraud, francoskega porekla a šolan v Španiji pa je glavni kuhar. Zarebrnica s čebulnim sladoledom; krompirjeva pena; telečje meso hrustljava zelenjava in gorčica, chupito iz bučne kreme; siri in kandirana bučna semena; parmezanovi piškoti; rižota z lignji in žafranovo kremo; limonina panna cotta z zeleno jabolko; grški jogurt....

V pritljičju se nahaja »shoes room« namenjena obutvi. Našli boste pa tudi nakit in torbice.

Translation by Barbara Repovs

 

 


  • Creato il .
  • Ultimo aggiornamento il .

Amarone se predstavi

Amarone se predstavi. "Od tradicionalnega načina sušenja do najbolj prepoznavnega vina ... Amarone iz Valpolicelle". S to trditvijo se odpira že 13. predstavitev te žlahtne kapljice. Okusili boste lahko letnike 2012 in izbrane selekcije vinarjev. Degustacija je namenjena vsem ljubiteljem in navdušencem in bo potekala v Veroni v Palazzo della Gran Guardia. Obiščete jo lahko 30. januarja 2016 od 16.  do 19. ure in 31. januarja, 2016 – 10. do 18. ure.
Vstopnice so na voljo na spletu do srede, 27. januarjem 2016, in na kraju samem med dogodkom. Cena vstopnice znaša € 30,00.


  • Creato il .
  • Ultimo aggiornamento il .

Park Wine Stars Festival


V petek, 5.2.2016 bo potekal drugi Parkov Festival vin- Park Wine Stars. Festival se bo pričel ob 18. uri v restavraciji Tiffany.
Uživali boste lahko v družbi 21 slovenskih vinarjev.  Poleg vina boste lahko okusili tudi jedi, ki vam jih bo pripravljalo 6 članov slovenske kuharske reprezentance.  
Organizatorju so poskrbeli tudi za sproščeno vzdušje ob glasbeni spremljavi. Zabavali vas bodo  Gal Gjurin, Podokničarji in Jazz Duo (Jani Šepetavec - sax, Anže Vrabec - piano).

Alen ŠrajAlen Šraj

Cena vstopnice:
- v predprodaji: 25 €
- na dan dogodka: 30 €.
Dodatne informacije dobite na t 05 336 23 66.

  • Creato il .
  • Ultimo aggiornamento il .

Bjana, dal Brda un'idea vincente di spumante

Siamo nel cuore del Brda, Collio sloveno, alle spalle del Castello di Dobrovo. In una delle cantine più antiche della zona (Biljana 38, Dobrovo, Brda) ci attende Miran Sirk. Cantina sotterranea su due livelli scavata nella roccia, all'interno di un maniero costruito nel XIII secolo dai Conti di Gorizia. Il bisnonno di Miran ne divenne proprietario dopo la prima guerra mondiale. Confiscato nel periodo titino, solo negli anni ’90 del secolo scorso la famiglia Sirk è riuscita, anche ricomprandone delle parti, a tornare in possesso del manufatto.

Oggi la proprietà conta in tutto 6 ettari vitati. Siamo qui per degustare gli spumanti Bjana, uno dei prodotti di punta dell'azienda. Li troviamo a riposare nell’antica cantina sulle pupitres per il remuage. Gran parte delle operazioni viene fatta meccanicamente, considerando il gran numero di bottiglie prodotte.
Scendiamo di pochi gradini e ci troviamo in una seconda cantina, di più recente costruzione, con migliaia di bottiglie a riposo, accatastate in grandi nicchie divise per annate, a maturare sui propri lieviti (sur lies). In fondo,
nelle barrique, si affina l’unico vino rosso. L’illuminazione soffusa rende l’atmosfera quasi magica e l’incanto si protrae ascoltando Miran, che ci racconta i suoi spumanti. O meglio la sua idea di spumante che punta sul terroir
e sulla qualità delle uve.

Spumanti tutti rigorosamente metodo classico: la vinificazione del vino base avviene separatamente per varietà in serbatoi in acciaio inox o in barrique. Chardonnay, Pinot Nero e Ribolla Gialla (a donare l’eleganza
e la freschezza tipiche di Bjana) sono assemblati in percentuali che variano a seconda delle annate all’atto
dell’imbottigliamento.

Abbiamo cominciato con la bolla più semplice, fresca, con note fruttate, un Brut 24 mesi sui lieviti (24mila bottiglie): Chardonnay (50–70 %) e Ribolla Gialla (30–50%), residuo zuccherino di 6/7 g/l.
Intrigante il Brut rosè 24 mesi con base di Pinot Nero e Ribolla Gialla (15–25%), che ha ricevuto importanti riconoscimenti internazionali. Seducente l'etichetta rosa antico che richiama il colore del vino nel bicchiere. Ridisegnata dall’amica Manuela Fischetto, che ha curato il refreshing di tutta la linea.

La più apprezzata dal gruppo di wine lover è stata sicuramente la terza degustazione, con il millesimato Cuveè Prestige 2010 48 mesi (4.500 bottiglie), con uve selezionate di Chardonnay e Ribolla Gialla provenienti da vecchi vigneti. Il vino matura in botti di rovere francese per circa 8 mesi e poi è affinato sui lieviti per non meno di 40 mesi. Insignito di medaglia d'oro da Decanter. È un millesimato anche il Brut Zero 36 mesi. Un Brut nature o pas dosè senza aggiunta di zuccheri. Composto da Chardonnay e Ribolla gialla, con uve provenienti sempre da vecchi vigneti.

La serata si conclude con un bel rosso corposo: Status 2009, composto da una base di Merlot con l’aggiunta di 30% di Cabernet Sauvignon e 5% di Cabernet Franc. La vendemmia manuale avviene solo a maturità completa dell’uva, quando i vinaccioli sono maturi e le note verdi scompaiono. La macerazione va da un minimo di 45 giorni
fino ad arrivare a 60 gg nelle annate migliori. Quindi il vino matura per 4 anni in botti grandi da 15 hl e barrique
da 225 litri. Miran Sirk è una persona di poche parole ma le sue bolle Bjana parlano da sole. Questo è stato il
nostro commento collettivo.

  • Creato il .
  • Ultimo aggiornamento il .

Come diventare sloveni in 50 minuti

Al Kulturni dom di Gorizia giovedì 19 novembre 2015 “Come diventare sloveni in 50 minuti”, spettacolo teatrale nell'ambito della rassegna  “Altre Espressività”, che ha preso il via la settimana scorsa a Nova Gorica. Il teatro del polo culturale sloveno di via Brass ospiterà in serata (il sipario si alza alle 20.30) ospiterà la compagnia del Teatro stabile sloveno di Trieste per la regia di Sabrina Morena. Un affresco divertente e autoironico, dedicato a
tutti quelli che vogliono conoscere un po’ della cultura slovena o agli sloveni che vogliono ridere di se stessi.


Gli spettatori si troveranno di fronte a un bignami animato che permetterà di scoprire quali siano le feste, le tradizioni e le istituzioni di fondamentale importanza per la comunità slovena nella nostra regione, ma anche il corretto utilizzo e pronuncia di alcune parole, per evitare imbarazzanti o comici equivoci.


La rassegna “Altre Espressività” è organizzata dalla Provincia di Gorizia in collaborazione con il Consorzio isontino servizi integrati (Cisi), la Consulta regionale delle associazioni di persone disabili e delle loro famiglie e il sostegno della Fondazione Cassa di Risparmio di Gorizia. Anche quest’anno l’iniziativa può contare sulla collaborazione dei Comuni di Monfalcone, Cormons, Staranzano, Gradisca d’Isonzo, l’Azienda per l’Assistenza Sanitaria n. 2 Bassa Friulana-Isontina, la Consulta provinciale delle associazioni dei disabili, l’Auser e altre associazioni. La direzione
artistica della rassegna è affidata a Vito Dalò ed Erica Gasparinic.

  • Creato il .
  • Ultimo aggiornamento il .

Il Dolce Carso

Tanja Tuta, il Dolce Carso fotod@mjanTanja Tuta, il Dolce Carso fotod@mjanIl Dolce Carso. Ideja, da je Kras lahko sladek, ni protislovna, čeprav ga običajno povezujemo s kamnito in golo pokrajino. To je mlada novost za sladkosnede. Kako se je začelo. S prvim receptom, med sprehodom po kraški gmajni.

Zelo rada se sprehajam po Krasu in vsakič se vračam s šopom rož, zelišč ali česarkoli me navdahne. Po Dolini v piškotu sem začela zbirati ideje za sladice, ki upodabljajo kraške naravne lepote. Sodelovanje s krajevnimi kmetijami in pridelovalci je porodilo recepte, ki vrednotijo kraške pridelke. Eden od ciljev projekta je, da odpre vrata novim idejam na področju slaščičarstva, ki je do sedaj imelo drugotno vlogo napram vinsko kulinarični ponudbi v naših krajih.

Kraško kulinariko odlikujejo pretežno slane jedi, vino, narezki... Il Dolce Carso obnavlja tradicionalne recepte (ki jih sicer globoko spoštujem, saj so se vtisnili v moje otroške spomine) tako, da znane okuse pretvori v sladice s sodobnejšim pridihom. Upodobila sem naravne pojave, npr. škraplje in gradišča, zato, da bi se med sladkanjem tudi nekaj naučili. Il Dolce Carso ima po svoje tudi didaktični namen. Tujce pouči o Krasu, krajanom pa prikliče poznane elemente (npr. vetrci v obliki sunka burje ali torta z madeži terana kot prt v kraški osmici). Čustvena »sestavina« recepta nedvomno vpliva na njegov uspeh. Na našem ozemlju kraljuje tradicija, zato je vnašanje modernih pristopov v recepte, »kot so jih pripravljale naše babice«, bil tvegan korak. Zelo me je presenetil tako dober odziv tako kupcev kot kolegov na gostinskem področju. Odkrivam, da smo poleg ohranjanja kulinarične kulture pripravljeni podpreti tudi inovacijo, ko ustvari dodano vrednost za naše ozemlje.


Za projekt si želim, da bi spodbujal ustvarjalne pristope pri razvoju prostora. Sebi pa voščim, da bi čim hitreje osvojila potrebne veščine za izpeljavo načrtov, ki se že kopičijo v predalu. Najprej bom dopolnila prodajno ponudbo, zatem pa bi rada še sodelovala z gostinci, od katerih se veliko učim, z željo, da bi skupaj tudi ustvarjali. Prihodnje leto pa... ne bom razkrila. Recimo samo, da ambicije (in moke) ne manjka!


Češpljevi cmoki v kozarčku



Sestavine:
20 dl mleka, 5 dl smetane, 75 g sladkorja, 5 rumenjakov, 18 g krompirjevega škroba, 150 g češpljeve marmelade, 2 žlici krušnih drobtin, 1 žlica masla, 1 žlica rjavega sladkorja, cimet po želji.

Postopek:
Mleko, smetano, sladkor, rumenjake in moko kuhamo na zmernem ognju, dokler se zgosti. Kozarček napolnimo s kremo do polovice, prilijemo razredčeno marmelado in prekrijemo z drugo plastjo kreme. V ponvi pocvremo drobtine na maslu, primešamo sladkor in cimet in vlijemo na kremo v kozarček. Postrežemo takoj.

Il Dolce Carso sodeluje tudi z gostinci in s kmetijami v Sloveniji. Prodajna mesta so na italijanskem krasu, naslovi so na spletni strani: www.ildolcecarso.com

  • Creato il .
  • Ultimo aggiornamento il .

Jermann lunch show. Sodelovalo bo 40 vinarjev, 20 kuharskih mojstrov

V vinski kleti Silvia Jermanna bo organiziran Lunch show. Sodelovalo bo 40 vinarjev, 20 kuharskih mojstrov  V soboto, 24. oktobra 2015 se bodo odprla vrata kleti Silvia Jermanna (Go) za nepozaben dogodek - Lunch Show. Predstavili se bodo najboljši italijanski vinarji ter vinarji z območja Alpe Adria: skupno 40 vinarjev, ki jih je združila Furlanija Juliska krajina.  Njihova vina bodo spremljale jedi, ki jih bodo pripravili kuharski mojstri pred vašimi očmi.
Kulinarični dogodki, organizirani pod okriljem »FVG Via dei Sapori« predvidevajo, da vsako kulinarično ustvarjanje ima vinsko spremljavo kleti z regije. 24. oktobra se bo tako predstavilo tudi 20 restavracij s svojimi edinstvenimi jesenskimi kreacijami. Tokratna novost pa bo predstavitev kar 40 vinarjev. Vsaka pripravljena jed se bo predstavila z vinarjem FVG ali pa z gostujočim vinarjem z druge pokrajine. Sodelovali bodo tudi vinarji iz Slovenije, Avstrije in Hrvaške. Tako boste lahko izbirali med 40 odličnimi vini.

Med vinarji iz Furlanije se bodo predstavili: Castello di Buttrio, Castello di Spessa, Di Lenardo, Edi Keber, Ermacora, Eugenio Collavini, Forchir, Jermann, La Viarte, Le Monde, Livio Felluga, Livon, Marco Felluga, Petrussa, Ronco delle Betulle, Sirch, Venica&Venica, Villa Parens, Vistorta, Zidarich, in distilati Nonino.
Vinarji drugih regij: Cerreto in Vietti, Romano Dal Forno, Ca’ del Bosco, Pojer e Sandri, Alojs Lageder, Villa Bucci,  Umani Ronchi, Feudi di San Gregorio, Vinicola Riviera, Tasca d'Almerita.
Vinarji treh držav pa: Burja, Dveripax, Marjan Simcic iz Slovenije, hrvaški Meneghetti, ter Knoll Emmerich, J. Heinrich, Weingut F.X. Pichler, Tementi z Avstrije.

Kosilo se bo pričelo ob 12. uri. Cena kosila znaša 65€ na osebo. Dodatne informacije na: od ponedeljka do petka med 8.00 in 13.00 uro

Friuli VG Via dei Sapori v kleti Silvia Jermanna

  • Creato il .
  • Ultimo aggiornamento il .

Nuggets – Lešnikov drobljenec by Gianluca Fusto

Projekt Crostate Gianluca Fusto
Nuggets – Lešnikov drobljenec
Recept za 4 pekače za 10 oseb (za 1.000kg)
Okrogli pekači premera 18 cm
Čas priprave: 10 minut
Čas peke: 40/45 minut

Sestavine:
270g Maslo
185 g Lešniki
162 g Sladkor
   3 g Solni cvet
 36 g Pirina moka
162 g Bela moka/00
181 g Polnozrnata moka


Postopek:
Vse sestavine ločeno stehtajte. Dobro premešajte moke.
Segrejte maslo na  27,5˚C in ga dobro premešajte. V posodi premešajte maslo, sladkor, zdrobljene lešnike in malo moke. Premešajte in dodajte sol.
Dodajte še preostalo moko. V vsak modelček dajte 250g mase.
Pecite pri  155˚ C prib. 50 minut. Priporočljivo je, da pustite vrata pečice malo priprta.
Drobljenec naj počiva vsaj en dan preden ga postrežete.

POZOR!
Temperatura masla je zelo pomembna za strukturo in drobljivost slaščice.

Translation by Barbara Repouš

  • Creato il .
  • Ultimo aggiornamento il .
Privacy Policy